"cannksk" dedi ki;
"Berkay_KSK" dedi ki;
Şirketleşme sorunsuz gerçekleştirildi 100 Milyon sermaye (4000 hisse) ile tüm hisseler Karşıyakalılar tarafından alındı. Futbol Şube de 10 yıl sonra Süper Lig'e çıktı ve Avrupa kovalıyor... Bu senaryoda hisse sahibi (maksimum %5 hisse sahibi olabilecekmiş) %5'lik hissesini yabancı bir girişimciye/yatırımcıya devretmek istedi. Sonuçta şirket ve bu devrin önünde yasal bir engel yok bildiğim kadarıyla. Böyle böyle şirketin hisselerinin %70'i dağıtık bir şekilde birçok yatırımcıya geçti diyelim 20 yıl sonra. Bu durumda işleyiş nasıl olacak? Burada derneğin söz sahipliği olacak mı şube üzerinde? Karar noktasında izleyici mi olacak spor kulübü? Bu hisseleri dernek statüsünde olan Spor Kulübü geri almak istedi diyelim. Hangi para ile kendi bünyesine dahil edecek? Varsayımsal olarak 120 hissedar var diyelim. Bu 120 dağıtık hisse sahiplerinin kararı ile mi hareket edilecek?Şu anda bunlar şirket sözleşmesinde var akşamki tanıtımdan sonra siteler yazar detayları ama hisse devri önünde yasal engel var, her şirkette vardır kafana göre ben şuna satıyorum diyemezsin. Devirde şirkete satmak zorundasın hisseniYa da şube devri gerçekleştirilirken (ki bu kiralama sözcüğü hukuki zeminle çok da örtüşen bir ifade gibi gelmedi bana) olası stadyumun sahipliği dernekte mi olacak? Yoksa o da futbol şubeye mi verilecek? Stadyum yapıldığı senaryoda hak sahipliği kimde olacak?
Kiralamanın hukuki zemini var, 7 veya 10 yıl gibi bir süreyle futbol şube yönetimini dernek şirkete bırakacak, bunun karşılığında futbol kaynaklı borçlar sürdürülebilir olacak. Bu borçlar artık şirketin sorumluluğunda olacak. Şirketteki sermayesi ne kadarsa o sermayedeki payı kadar borçtan her ortak sorumludur. Başka modellerden burada ayrılıyor, 1 milyon TL sermayeli şirket kurulsa yarın iflas etse diye bir soru mantıklı olurdu ama 100 milyon TL sermayeli şirket kuruluyor. Futbol Borcu bu rakamın altında kaldığı sürece derneğin bir riski yok. Stad konusunda ise Türkiyede yapılan stadlar devletin, kulüplerin değil. Ne derneğin ne de şirketin bir hak sahipliği olmayacak, devlet kulübe kullanım hakkı verecek. Kulüp de bu hakkını doğal olarak şirkete devredecek .
Bugün Karşıyakalılarda olacağı belirtilen hisselerin 40-50 yıl sonra kimlerin eline geçeceği nasıl öngörülebilir? Şube %100 şirketleştirilmişken tekrar derneğe devrine ilişkin asgari bir koşul belirtilecek mi?Şubenin herhangi bir yüzdeyle şirketleşme işi ancak Turgay Büyükkarcının dediği gibi 2023'de devlet zorunlu kılarsa olur. Şirkete devri konusunda , devir şartları olduğu gibi çift taraflı fesih ve iade şartları da olacak. Derneğin tekrar devralması söz konusu olduğunda her hangi bir para ödemesi gerekmeyecek. Hisselerin kimin eline geçeceği meselesi ilk maddede yazdığım gibi açıklanınca okursunuz bu konu şirket kuruluş maddelerinde çok sert ve soru işaretine imkan vermeyecek şekilde net belirtilmiş. Öncelik hakkı yönetim kurulunda sonra A grubu hissedarlarda sonra B grubu hissedarlarda ve bir kişinin yüzde 5 hisse üzerine çıkma şansı yok
Bu konularda gerçekten kaygı taşıyor ve merak ediyorum. Bilgisi olan paylaşırsa çok memnun olacağım. 5-7 yıl içerisinde bir nebze heyecan yaratıp 20 yıl sonra bizi kahredecek bir şeye dönüşmeyeceğinin teminatı hangi şartlarla sağlanacak?
Böyle bir şeyin teminatı asla yok. Bu model finansman modelidir. Kötü tercihlerle başarısız olunabilir. Ama bundan daha başarısız ve borçlu olunma ihtimali yok futbol bazında. Burada asıl korkulması gereken derneğin geleceğidir. Basketbolda bu anlayış devam ederse dernek 5-10 sene içinde futbola borcu kalmayacak olsa bile devlet borclarından yine aynı konuma gelecektir.
Karşı olan veya destekleyen herkesin bu soruları fazlası ile sorması lazım ama bazı yerlerde okuyorum bu 300-400 kişiye çok saçma suçlamalar yöneltiliyor. Her şeyden önce bu şirket kurulsa bile kongrede devir onaylanmadığı sürece hiç bir hükmü yok. ikincisi maksimum sermayenin 5 milyon tl olduğu yerde insanlara kulüp üzerinden zengin olma imaları yapılıyor, yahu adam 5 milyon liralık arabaya biniyor, 100 milyon üzeri cirolu şirketi, yatları, katları var. 4.ligde olan bir futbol şubesinden %5 hisse alıp nasıl bir zenginleşme ihtimali olacak bana açıklarsanız sevinirim.Ayrıca eleştiri olarak değil ama Berkay_KSK önümüzdeki 10 yılı 20 yılı 40 yılı sormuş, şirket yoluyla veya değil büyük bir sermaye girmediği sürece tam 3 sene sonraki seçimlerde bu kulubün ne olacağını öngören veya düşünen var mı ? Kulüp başkanı 3 senede 15 milyon vermiş, bir 15 daha verecek gücü var mı? Olsa bile bu kadrodaki kilit isimleri 3 sene boyunca tutabilecek miyiz veya benim bilmediğim altyapıdan çıkıp bizi kurtaracak bir isim var mı ? Bonservisi para edecek bir oyuncumuz var mı ? 3 ay önce hesap kesilip 92 olarak açıklanacak ancak gerçeği 107 milyon tl olan borcumuz 160 mı olacak 170 mi ? Stad yapılırsa ki minimum 3 sene, 10,000 kişi 40'ar liradan her maça bilet alıp ikiye bir yapmadan 4.ligdeki takımın her maçını doldurup gelir yaratıp üst lige mi çıkacağız ? Şirket olayını desteklemeyen bir arkadaş da bunları cevaplarsa sevinirim.
Not: Gökmen hariç
TEB BNP Paribas Tennis Championship Istanbul bugün (24 Nisan Pazar) oynanan final karşılaşmaları ile sonlandı.